Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2025

Gösterim: 25965

Erasmus Sık Sorulan Sorular

 
Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Öğrenci Staj Hareketliliği
Personel Hareketliliği
Erasmus Genel Bilgiler
Hibe ve Finansal Destek
Vize ve Sigorta İşlemleri
Akademik Süreçler ve Ders Denkliği
Erasmus'tan Dönüş Süreci
Erasmusa Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler
 

Öğrenci Öğrenim Hareketliliği

Erasmus öğrenim hareketliliği nedir?
Erasmus öğrenim hareketliliği, yükseköğretim kurumu öğrencilerinin bir akademik yıl içerisinde eğitimlerinin bir veya iki dönemini Avrupa Birliği üyesi bir ülkedeki anlaşmalı bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir. Hareketlilik faaliyetinin gerçekleştirilmesi için bölümünüzün karşı üniversite ile Erasmus İkili Anlaşması olması gerekir.
Erasmus programı çerçevesinde yurtdışında ne kadar kalabilirim?
Erasmus programında öğrenci değişim süresi en az bir dönem en fazla iki dönemdir. (Her dönem en az 3 ay olmalıdır).
Erasmus öğrencisi olmak için nasıl başvurabilirim?
Erasmus öğrencisi olmak için her yıl Üniversitemiz başvuru tarihi belirlemektedir.Ancak genellikle her öğretim dönemi başında ilana çıkılmaktadır.
Hangi öğrenciler Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliğinden yararlanabilir?
Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören kayıtlı tüm tam zamanlı öğrenciler Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliğinden yararlanabilir.
İstediğim herhangi bir üniversiteye Erasmus öğrencisi olarak gidebilir miyim?
Hayır. Bölümünüz/Yüksek Okulunuz/Enstitünüzün, sizin devam ettiğiniz programla ya da bölüm ile ilgili karşılıklı anlaşması (Bilateral Agreement) olması gerekir.
Erasmus öğrencisi olarak bölümün karşılıklı anlaşmasının olmadığı fakat üniversitenin anlaşmasının bulunduğu bir üniversiteye gidebilir miyim?
Hayır. Uygulamaya göre Erasmus öğrencisi olarak ancak bölümünüzün anlaşma yaptığı üniversitelere gidebilirsiniz.
Öğrenim anlaşması nedir?
Öğrenim anlaşması gittiğiniz üniversitede alacağınız dersleri, kredileri ile gösteren belgedir. Yurtdışındaki kurumda alacağınız dersleri ve kendi üniversitenizde eşdeğer sayılan dersleri gösterir.
Erasmus öğrencisi olarak yurtdışında bulunduğum sürede kendi üniversiteme kayıt yaptıracak mıyım ve katkı payımı ödemem gerekir mi?
Kendi üniversitenize ders kaydı yaptırmaya gerek yok ancak katkı payı ödemeniz gerekiyorsa Üniversitenize katkı payı (üniversite harcı) ödemek zorundasınız.
Erasmus öğrencisi olarak gittiğim üniversitede kayıt parası ödeyecek miyim?
Karşı üniversite, Erasmus+ programı kapsamında gelen öğrenciden herhangi bir kayıt, sınav veya öğrenim ücreti talep edemez. Ancak sigorta, akademik malzemelerin fotokopisi, laboratuvar ürünlerinin kullanımı gibi çeşitli materyallerin kullanılması için ek bir ödeme talep edilebilir.
Erasmus programına kabul edilirsem kredi yurtlar kurumunda aldığım kredi kesilir mi?
Hayır krediniz kesilmez. Erasmus+ programından yararlanan öğrencilerin başka kurumdan aldığı hiçbir burs/kredi kesilmez.
Pasaport ve vize işlemlerini kendim mi yapmak zorundayım?
Evet. Pasaport ve vize işlemleri öğrencilerin sorumluluğundadır.
Yeşil pasaportum var, yeşil pasaport ile vize almama gerek var mı?
Yeşil pasaportunuz olsa bile vize başvurusunda bulunmalısınız.
Vize için ne kadar zaman önce başvurmam gerekiyor?
Erasmus öğrencisi seçildikten hemen sonra gideceğiniz ülkenin konsolosluğunu veya büyükelçiliğini arayınız. Bazı ülkelerde vizenin verilmesi 3 aya kadar çıkabilmektedir. Vize, sigorta, resmi işlemler ve süreç vb. konular, programdan yararlanmaya hak kazanan öğrenciler için Erasmus Ofisi tarafından düzenlenen Oryantasyon Programı'nda ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.
Gittiğim üniversite bana kalacak yer bulmak zorunda mıdır?
Gittiğiniz üniversite kalacak yer bulmak zorunda değildir ama genelde Erasmus öğrencilerinin kalacak yerle ilgili sorunlarına çözüm getirilmektedir ve çoğu üniversite öğrenim döneminiz başlamadan önce bu konuyla ilgili sizi bilgilendirmektedir.
Gittiğim ülkede bizi karşılayacaklar mı?
Gittiğiniz ülkede havaalanlarında, otobüs terminallerinde ya da tren istasyonlarında karşılanmanız tamamen karşı üniversitenin inisiyatifindedir. Bu konuda bağlayıcı bir hüküm yoktur.
Hangi sağlık sigortasını yaptırmalıyım?
Gidilen her ülkenin farklı talepleri olmakla birlikte, uluslararası geçerliliği olan en kapsamlı sağlık sigortasını tercih ediniz. Sigortaların içerikleri ve kapsamlarının genel merkezlerden öğrenilmesi tavsiye edilmektedir.
Erasmus öğrencisi seçildikten sonra ne zaman Erasmus hibesini alacağım?
Gideceğiniz ülkeye göre hibe miktarı değişebilir. Hibeler program başlamadan %80'i program bittikten sonra %20'si şeklinde iki aşamada ödenmektedir.
Öğrenim anlaşması tamamlandıktan sonra alacağım derslerde yurtdışına gittikten sonra değişiklik yapabilir miyim?
Evet. Bölüm koordinatörünüzle görüşerek derslerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Ancak, çeşitli nedenlerle öğrenim anlaşmasında yapılacak olan değişikliklerin, öğrencinin gittiği yükseköğretim kurumunda akademik dönemin başlamasını takiben en geç 1 ay içinde yapılmış olması ve öğrencinin kendi yükseköğretim kurumu ve öğrencinin gittiği yükseköğretim kurumu yetkilileri tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Gittiğim üniversitede kendi öğrencileri ile benim sahip olacağım teknik ve sosyal imkanlar aynı olacak mı?
Evet. Örneğin, laboratuvar imkanlarından eşit olarak faydalanabilirsiniz. Fakat, diğer öğrenciler için ücrete tabi olan olanaklar (fotokopi vs.) sizin için de aynı ücret karşılığını ödemeniz koşuluyla geçerlidir.
Gittiğim okulda alacağım derslerin burada karşılığı olmalı mı? Kaç ders almalıyım?
Her aldığınız dersin burada mutlaka karşılığı olmalı ve gitmeden önce Öğrenim Anlaşması'nda (Learning Agreement) belirtilen derslerin üniversitemiz dersleriyle eşleştirilmesi yapılmalıdır. Alacağınız AKTS (ECTS) kredisi miktarı, bir dönem için en az 30 olmalıdır. Bunun kaç derse karşılık geleceği her karşı üniversitede farklı olabilir.
Alttan dersim var, Erasmus+ Öğrenim hareketliliğinden yararlanabilir miyim?
Evet. Minimum akademik ortalamayı elde eden öğrencilerin alttan dersi bulunması Erasmus öğrencisi olmalarına engel değildir.
Birinci sınıftayım. Erasmus programından yararlanabilir miyim?
Hareketlilik başvuruları, bir sonraki akademik yıl için alınmaktadır. Birinci sınıfta başvuru yapıp ikinci sınıf için hareketliliğe katılabilirsiniz. Ancak başvuru yapabilmek için akademik not ortalamanızın oluşmuş olması gerekmektedir.
Son sınıf öğrencileri ikinci dönem alttan ders bırakıp Erasmus öğrenci hareketliliğinden faydalanabilir mi?
Öğrencilik durumunuz devam ettiği sürece Erasmus hakkınızın müsaitliği çerçevesinde bir ya da iki yarıyıl Erasmus programından yararlanabilirsiniz. Ancak gideceğiniz dönem için 30 AKTS ders yükünüzün bulunması ve yurtdışında aldığınız derslerin 30 AKTS ders ile eşleşmesi gerekmektedir.
Gidecek olan Erasmus öğrencileri nasıl seçilir?
Başvuruda bulunan öğrencilerin Genel Not Ortalaması Ön lisans ve Lisans Öğrencileri için minimum 2.20/4.00, Yüksek Lisans/Doktora Öğrencileri için minimum 2.50/4.00 olmalıdır. Dil puanı da en az 60/100 olmalıdır. İngilizce Öğretmenliği, Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencileri için en az 80 dil puanı aranmaktadır. Değerlendirme süreci: Not ortalamanızın 100'lük sistemde karşılığının %50'si ile dil puanınızın %50'sinin toplamı Erasmus puanınızı oluşturmaktadır. Başvuran adaylar her bölüme göre ayrı ayrı sıralamaya konularak değerlendirilir.
Yabancı dil sınavı ne zaman ve kim tarafından yapılmaktadır ve geçerlilik süresi nedir?
Yabancı dil sınavı BANÜ, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılmaktadır. Sınav tarihleri için Yabancı Diller Yüksekokulu'nun duyurularını takip ediniz. Aldığınız dil puanının 2 yıl geçerliliği bulunmaktadır.
Diğer dil sınavları Erasmus başvurusunda geçerli midir?
ÖSYM tarafından yapılan ve eşdeğer kabul edilen dil sınavları Erasmus başvurularında geçerlidir. Ancak başka bir üniversitenin dil sınavından aldığınız puan başvuru için geçerli değildir.