- ANA SAYFA
- Erasmus Sık Sorulan Sorular
Erasmus Sık Sorulan Sorular
Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Öğrenci Staj Hareketliliği
Personel Hareketliliği
Erasmus Genel Bilgiler
Hibe ve Finansal Destek
Vize ve Sigorta İşlemleri
Akademik Süreçler ve Ders Denkliği
Erasmus'tan Dönüş Süreci
Erasmusa Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler
Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Erasmus öğrenim hareketliliği nedir?
Erasmus öğrenim hareketliliği, yükseköğretim kurumu öğrencilerinin bir akademik yıl içerisinde eğitimlerinin bir veya iki dönemini Avrupa Birliği üyesi bir ülkedeki anlaşmalı bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir. Hareketlilik faaliyetinin gerçekleştirilmesi için bölümünüzün karşı üniversite ile Erasmus İkili Anlaşması olması gerekir.
Erasmus programı çerçevesinde yurtdışında ne kadar kalabilirim?
Erasmus programında öğrenci değişim süresi en az bir dönem en fazla iki dönemdir. (Her dönem en az 3 ay olmalıdır).
Erasmus öğrencisi olmak için nasıl başvurabilirim?
Erasmus öğrencisi olmak için her yıl Üniversitemiz başvuru tarihi belirlemektedir.Ancak genellikle her öğretim dönemi başında ilana çıkılmaktadır.
Hangi öğrenciler Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliğinden yararlanabilir?
Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören kayıtlı tüm tam zamanlı öğrenciler Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliğinden yararlanabilir.
İstediğim herhangi bir üniversiteye Erasmus öğrencisi olarak gidebilir miyim?
Hayır. Bölümünüz/Yüksek Okulunuz/Enstitünüzün, sizin devam ettiğiniz programla ya da bölüm ile ilgili karşılıklı anlaşması (Bilateral Agreement) olması gerekir.
Erasmus öğrencisi olarak bölümün karşılıklı anlaşmasının olmadığı fakat üniversitenin anlaşmasının bulunduğu bir üniversiteye gidebilir miyim?
Hayır. Uygulamaya göre Erasmus öğrencisi olarak ancak bölümünüzün anlaşma yaptığı üniversitelere gidebilirsiniz.
Öğrenim anlaşması nedir?
Öğrenim anlaşması gittiğiniz üniversitede alacağınız dersleri, kredileri ile gösteren belgedir. Yurtdışındaki kurumda alacağınız dersleri ve kendi üniversitenizde eşdeğer sayılan dersleri gösterir.
Erasmus öğrencisi olarak yurtdışında bulunduğum sürede kendi üniversiteme kayıt yaptıracak mıyım ve katkı payımı ödemem gerekir mi?
Kendi üniversitenize ders kaydı yaptırmaya gerek yok ancak katkı payı ödemeniz gerekiyorsa Üniversitenize katkı payı (üniversite harcı) ödemek zorundasınız.
Erasmus öğrencisi olarak gittiğim üniversitede kayıt parası ödeyecek miyim?
Karşı üniversite, Erasmus+ programı kapsamında gelen öğrenciden herhangi bir kayıt, sınav veya öğrenim ücreti talep edemez. Ancak sigorta, akademik malzemelerin fotokopisi, laboratuvar ürünlerinin kullanımı gibi çeşitli materyallerin kullanılması için ek bir ödeme talep edilebilir.
Erasmus programına kabul edilirsem kredi yurtlar kurumunda aldığım kredi kesilir mi?
Hayır krediniz kesilmez. Erasmus+ programından yararlanan öğrencilerin başka kurumdan aldığı hiçbir burs/kredi kesilmez.
Pasaport ve vize işlemlerini kendim mi yapmak zorundayım?
Evet. Pasaport ve vize işlemleri öğrencilerin sorumluluğundadır.
Yeşil pasaportum var, yeşil pasaport ile vize almama gerek var mı?
Yeşil pasaportunuz olsa bile vize başvurusunda bulunmalısınız.
Vize için ne kadar zaman önce başvurmam gerekiyor?
Erasmus öğrencisi seçildikten hemen sonra gideceğiniz ülkenin konsolosluğunu veya büyükelçiliğini arayınız. Bazı ülkelerde vizenin verilmesi 3 aya kadar çıkabilmektedir. Vize, sigorta, resmi işlemler ve süreç vb. konular, programdan yararlanmaya hak kazanan öğrenciler için Erasmus Ofisi tarafından düzenlenen Oryantasyon Programı'nda ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.
Gittiğim üniversite bana kalacak yer bulmak zorunda mıdır?
Gittiğiniz üniversite kalacak yer bulmak zorunda değildir ama genelde Erasmus öğrencilerinin kalacak yerle ilgili sorunlarına çözüm getirilmektedir ve çoğu üniversite öğrenim döneminiz başlamadan önce bu konuyla ilgili sizi bilgilendirmektedir.
Gittiğim ülkede bizi karşılayacaklar mı?
Gittiğiniz ülkede havaalanlarında, otobüs terminallerinde ya da tren istasyonlarında karşılanmanız tamamen karşı üniversitenin inisiyatifindedir. Bu konuda bağlayıcı bir hüküm yoktur.
Hangi sağlık sigortasını yaptırmalıyım?
Gidilen her ülkenin farklı talepleri olmakla birlikte, uluslararası geçerliliği olan en kapsamlı sağlık sigortasını tercih ediniz. Sigortaların içerikleri ve kapsamlarının genel merkezlerden öğrenilmesi tavsiye edilmektedir.
Erasmus öğrencisi seçildikten sonra ne zaman Erasmus hibesini alacağım?
Gideceğiniz ülkeye göre hibe miktarı değişebilir. Hibeler program başlamadan %80'i program bittikten sonra %20'si şeklinde iki aşamada ödenmektedir.
Öğrenim anlaşması tamamlandıktan sonra alacağım derslerde yurtdışına gittikten sonra değişiklik yapabilir miyim?
Evet. Bölüm koordinatörünüzle görüşerek derslerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Ancak, çeşitli nedenlerle öğrenim anlaşmasında yapılacak olan değişikliklerin, öğrencinin gittiği yükseköğretim kurumunda akademik dönemin başlamasını takiben en geç 1 ay içinde yapılmış olması ve öğrencinin kendi yükseköğretim kurumu ve öğrencinin gittiği yükseköğretim kurumu yetkilileri tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Gittiğim üniversitede kendi öğrencileri ile benim sahip olacağım teknik ve sosyal imkanlar aynı olacak mı?
Evet. Örneğin, laboratuvar imkanlarından eşit olarak faydalanabilirsiniz. Fakat, diğer öğrenciler için ücrete tabi olan olanaklar (fotokopi vs.) sizin için de aynı ücret karşılığını ödemeniz koşuluyla geçerlidir.
Gittiğim okulda alacağım derslerin burada karşılığı olmalı mı? Kaç ders almalıyım?
Her aldığınız dersin burada mutlaka karşılığı olmalı ve gitmeden önce Öğrenim Anlaşması'nda (Learning Agreement) belirtilen derslerin üniversitemiz dersleriyle eşleştirilmesi yapılmalıdır. Alacağınız AKTS (ECTS) kredisi miktarı, bir dönem için en az 30 olmalıdır. Bunun kaç derse karşılık geleceği her karşı üniversitede farklı olabilir.
Alttan dersim var, Erasmus+ Öğrenim hareketliliğinden yararlanabilir miyim?
Evet. Minimum akademik ortalamayı elde eden öğrencilerin alttan dersi bulunması Erasmus öğrencisi olmalarına engel değildir.
Birinci sınıftayım. Erasmus programından yararlanabilir miyim?
Hareketlilik başvuruları, bir sonraki akademik yıl için alınmaktadır. Birinci sınıfta başvuru yapıp ikinci sınıf için hareketliliğe katılabilirsiniz. Ancak başvuru yapabilmek için akademik not ortalamanızın oluşmuş olması gerekmektedir.
Son sınıf öğrencileri ikinci dönem alttan ders bırakıp Erasmus öğrenci hareketliliğinden faydalanabilir mi?
Öğrencilik durumunuz devam ettiği sürece Erasmus hakkınızın müsaitliği çerçevesinde bir ya da iki yarıyıl Erasmus programından yararlanabilirsiniz. Ancak gideceğiniz dönem için 30 AKTS ders yükünüzün bulunması ve yurtdışında aldığınız derslerin 30 AKTS ders ile eşleşmesi gerekmektedir.
Gidecek olan Erasmus öğrencileri nasıl seçilir?
Başvuruda bulunan öğrencilerin Genel Not Ortalaması Ön lisans ve Lisans Öğrencileri için minimum 2.20/4.00, Yüksek Lisans/Doktora Öğrencileri için minimum 2.50/4.00 olmalıdır. Dil puanı da en az 60/100 olmalıdır. İngilizce Öğretmenliği, Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencileri için en az 80 dil puanı aranmaktadır. Değerlendirme süreci: Not ortalamanızın 100'lük sistemde karşılığının %50'si ile dil puanınızın %50'sinin toplamı Erasmus puanınızı oluşturmaktadır. Başvuran adaylar her bölüme göre ayrı ayrı sıralamaya konularak değerlendirilir.
Yabancı dil sınavı ne zaman ve kim tarafından yapılmaktadır ve geçerlilik süresi nedir?
Yabancı dil sınavı BANÜ, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılmaktadır. Sınav tarihleri için Yabancı Diller Yüksekokulu'nun duyurularını takip ediniz. Aldığınız dil puanının 2 yıl geçerliliği bulunmaktadır.
Diğer dil sınavları Erasmus başvurusunda geçerli midir?
ÖSYM tarafından yapılan ve eşdeğer kabul edilen dil sınavları Erasmus başvurularında geçerlidir. Ancak başka bir üniversitenin dil sınavından aldığınız puan başvuru için geçerli değildir.
Öğrenci Staj Hareketliliği
Erasmus+ Staj hareketliliği programı nedir?
Bu hareketlilik faaliyeti, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurtdışındaki bir işletmede staj yapmasıdır. 'Staj', bir yararlanıcının programa katılan başka bir ülkedeki bir işletme veya organizasyon bünyesindeki mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir. Staj faaliyeti, belirli bir öğretim programı kapsamında yapılan akademik çalışmalara ilişkin araştırma ödevleri, analiz çalışmaları gibi çalışmalar yapmak üzere kullanılamaz. Staj faaliyeti, öğrencinin öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir.
Ne kadar süre staj yapabilirim?
Faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi (önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora) için ayrı ayrı geçerli olmak üzere 2 ile 12 ay arasında bir süredir. Staj süresi tahsis edilen bütçeye göre değişiklik gösterebilir. Staj faaliyeti, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta ve öğrenim programlarının son sınıflarındaki öğrenciler mezun olduktan sonraki 12 ay içerisinde gerçekleştirilebilir.
Staj programına başvuru şartları nelerdir?
Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması, birinci kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması, ikinci ve üçüncü kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması.
Seçim kriterleri nelerdir?
Başvurularda seçim kriterleri web sayfamızdaki ilanlarda detaylı bir şekilde belirtilmektedir.
Erasmus Staj hareketliliğine ne zaman başvurabilirim? İstediğim zaman başvuru yapabilir miyim?
Erasmus Staj hareketliliklerine belirli tarih aralıklarında başvurabilirsiniz. İlgili tarihler web sayfamızda duyuru şeklinde yayınlanmaktadır.
Mezun olduktan sonra staj yapabilir miyim?
Mezuniyet sonrası gerçekleştirilecek staj faaliyetinde başvurunun öğrenci mezun olmadan önce (hâlihazırda önlisans, lisans veya lisansüstü öğrencisiyken) yapılmış olması ve hareketlilikten faydalanmak üzere seçilmiş olması gerekir. Mezun olmuş öğrenciler başvuruda bulunamaz. Mezuniyet sonrası staj hareketliliği, mezuniyet tarihinden itibaren 12 ay içinde tamamlanmış olmalıdır. Mezuniyet sonrası staj süresi ile öğrencinin aynı kademede gerçekleştirdiği hareketlilik süresi toplamı 12 ayı geçmemelidir. (Ancak bu süre pandemi döneminde farklılık gösterebilir).
Nerede staj yapabilirim?
Bölümünüze uygun işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri, ticaret odaları ve birlikleri, okul, vakıf, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, kariyer rehberliği sağlayan kuruluşlar, profesyonel danışma ve rehberlik kuruluşları, yükseköğretim kurumları ve Erasmus+ Program Rehberinde belirtilen diğer kuruluşlar olabilir. Bu çerçevede, uygun bir işletmeden kastedilen büyüklükleri, yasal statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluş ile sosyal ekonomi dâhil her tür ekonomik faaliyette bulunan girişimdir. Staj faaliyetinde bulunulacak yurtdışındaki kurumun yükseköğretim kurumu olması halinde, yapılacak çalışma akademik anlamda bir öğrenme faaliyeti olmayıp ilgili birimlerinde uygulamalı çalışma deneyimi elde edilmesidir.
Staj yapacağım yeri kim bulacak? Nasıl bulabilirim?
Staj yapacağınız kurumla iletişim kurmak, kabul mektubu almak öğrencinin sorumluluğundadır. Gerektiğinde Erasmus Ofisi destek verebilir.
Erasmus staj hareketliliğinden faydalanmak için stajların müfredata zorunlu olması gerekir mi?
Hayır. Staj faaliyetinin, öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj yapılacak ekonomik sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalıdır.
Konaklamada bana kim yardım edecek? Konaklama yerini nasıl bulacağım?
Konaklayacağınız yeri bulmak, kiralamak vs. öğrencinin sorumluluğundadır. Gerektiğinde Erasmus Ofisi destek verebilir.
Vize alırken bana kim yardım edecek? İşlemleri nasıl yapılır?
Vize işlemleri yararlanıcıların yükümlülüğündedir. Vize gidilecek ülkenin büyükelçiliğine ve/veya konsolosluğuna yapılır. Vize başvuru sırasında, gidilecek ülkenin konsolosluğu/büyükelçiliği tarafından talep edilen evrakların eksiksiz tamamlanması önemlidir; bu nedenle ilgili kurum ile bağlantıya geçilmelidir. Programımız kapsamında hibe alan öğrencilere vize işlemlerini kolaylaştırmak amacı ile hareketlilik kapsamında seçildikleri ve aylık … kadar hibe alacakları şeklinde resmi yazı verilebilecektir.
Hibe ödemesi nasıl yapılır?
Seçilen öğrencilerle hesaplanan azamî hibe miktarını içeren Staj Hareketliliği Sözleşmeleri imzalanır. Sözleşmede belirlenen azamî tutara ilişkin ödemeler iki taksitte yapılır: Öğrenci staj yapacağı işletmeye gitmeden önce ilk ödeme olarak, öngörülen faaliyet süresine göre hesap edilen toplam hibenin %80'i ödenir. %20'u, staj dönemi sonunda, 'katılım belgesi'nde ve pasaport giriş/çıkış tarihlerinde yer alan kesin gerçekleşme süresi ve öğrencinin başarı ve sorumluluklarını yerine getirme düzeyi dikkate alınarak yapılır. Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve/veya başarısız öğrencilerin hibelerinde kesinti yapılabilir.
Sigorta yaptırmam gerekir mi?
Erasmus Staj hareketliliğine katılmaya hak kazanmış öğrenci geniş kapsamlı sigorta yaptırması gerekir. Sigortanın kapsadığı teminatlar şunlar olmalıdır: Sağlık Sigortası Teminatı (Health Insurance Coverage), Mesuliyet sigortasını (Liability Insurance) ve Kaza Sigortası Teminatı (Accident Insurance Coverage) sigortasını gitmeden önce seyahat tarihlerini de kapsayacak şekilde yaptırmak zorundadır. Detaylı bilgi için ofis ile bağlantıya geçebilirsiniz.
Staj süremi uzatabilir miyim?
Erasmus programına katılmaya hak kazanmış öğrenciler bütçenin uygun olduğu durumlarda aşağıdaki şartları da sağlayarak staj süresini uzatabilirler: Uzatılan sürenin mevcut dönemi aralıksız takip etmesi gerekir (Tatiller ve dönem araları aralık olarak kabul edilmez). Gerekli düzenlemeler (ek sözleşme düzenlenmesi, öğrenim anlaşmasının yenilenmesi gibi) mevcut planlanan faaliyet süresi bitmeden en az 1 ay önce tamamlanmalıdır. Uzatılan süre, Merkezle yükseköğretim kurumu arasında imzalanan sözleşme bitiş tarihinden sonraya sarkamaz.
Staja gitmekten vazgeçsem ne olur?
Öğrenci hareketlilik faaliyetine katılmaktan vazgeçtiyse, belirlenen süre içerisinde hakkından feragat ettiğine dair dilekçe vermelidir. Aksi takdirde bir sonraki başvurusunda sıralama puanından 10 puan kesinti yapılır.
Staja gittikten sonra erken dönersem ne olur?
Öğrenci 2 aylık zorunlu süreyi tamamlamadan dönerse aldığı hibenin tamamını iade etmek zorundadır. Hibe sözleşmesinde hesaplanan süreden daha kısa sürede ancak 2 ayı tamamlayıp da dönerse kaldığı sürede hak ettiği hibe hesaplanır ve öğrenciye fazla ödenen kısım öğrenciden talep edilir. Mücbir sebeple dolayı erken dönen öğrenci yurt dışında kaldığı süre kadar hibe alıp varsa fazlasını iade eder.
Mücbir sebep nedir?
Mücbir sebep, taraflardan herhangi birinin, sözleşmeden doğan herhangi bir yükümlülüğünü yerine getirmesine engel olan; tarafların, taşeronlarının, bağlı kuruluşlarının veya uygulamada görev alan üçüncü tarafların hata veya ihmalinden kaynaklanmayan ve gösterilen tüm özen ve dikkate rağmen kaçınılmaz olan ve önceden tahmin edilemeyen, tarafların kontrolünün dışındaki istisnai herhangi bir durum veya olay anlamına gelir. Bir hizmetin sunulmaması, ekipman veya malzemelerdeki kusurlar veya bunların zamanında hazır edilmemesi, doğrudan bir mücbir sebepten ve ayrıca işgücü anlaşmazlığı, grev veya mali sıkıntılardan kaynaklanmadığı müddetçe, mücbir sebep olarak öne sürülemez.
Aynı zaman diliminde hem öğrenim hem de staj yapabilir miyim?
Erasmus+ faaliyetleri aynı zaman diliminde yapılmaz, bir faaliyet bittikten sonra diğerine başlamak gerekir. Öğrenim hareketliliği bittikten sonra Türkiye'ye dönmeden staja başlanabilir ya da staj bittikten sonra öğrenime başlanabilir.
Personel Hareketliliği
Ders verme hareketliliği nedir?
Ders verme, yükseköğretim kurumlarının akademik ve idari personelinin, program üyesi ülkelerdeki bir ortak kurumda öğretim faaliyetlerinde bulunması veya eğitim almasıdır.
Personel hareketliliği türleri nelerdir?
Personel hareketliliği iki türde gerçekleştirilir:
1. Ders verme hareketliliği(STA - Staff Mobility for Teaching)
2. Ders alam hareketliliği(STT - Staff Mobility for Training)
1. Ders verme hareketliliği(STA - Staff Mobility for Teaching)
2. Ders alam hareketliliği(STT - Staff Mobility for Training)
Ders verme hareketliliğinedir?
Öğretim hareketliliği, yükseköğretim kurumlarının akademik personelinin, program üyesi ülkelerdeki bir ortak kurumda ders vermesidir.
Eğitim alma hareketliliği nedir?
Eğitim hareketliliği, yükseköğretim kurumlarının akademik ve idari personelinin, program üyesi ülkelerdeki bir ortak kurumda eğitim almasıdır.
Personel hareketliliği süresi ne kadardır?
Personel hareketliliği süresi:
- Öğretim hareketliliği: 2 gün ile 2 ay arası
- Eğitim hareketliliği: 2 gün ile 2 ay arası
Not: Seyahat günleri hariçtir.
- Öğretim hareketliliği: 2 gün ile 2 ay arası
- Eğitim hareketliliği: 2 gün ile 2 ay arası
Not: Seyahat günleri hariçtir.
Personel hareketliliği için başvuru koşulları nelerdir?
Personel hareketliliği için başvuru koşulları ilan dönemine göre değişebilir, ancak şöyle sıralanabilir.
1. Kurumunuzun Erasmus+ Üniversite Beyannamesi(EÜB) sahibi olması.
-Gideceğiniz kurumla ikili anlaşma olması.
-En az 1 yıllık iş deneyimi.
-Yabancı dil yeterliliği (B2 seviyesi)
- Başvuru döneminde aktif çalışıyor olmak.
1. Kurumunuzun Erasmus+ Üniversite Beyannamesi(EÜB) sahibi olması.
-Gideceğiniz kurumla ikili anlaşma olması.
-En az 1 yıllık iş deneyimi.
-Yabancı dil yeterliliği (B2 seviyesi)
- Başvuru döneminde aktif çalışıyor olmak.
Personel hareketliliği için seçim kriterleri nelerdir?
Personel hareketliliği için seçim kriterleri ilan dönemine göre değişebilir, ancak aşağıdaki noktalar dikkate alınabilir:
1. Akademik performans
2. Yabancı dil seviyesi
3. Daha önce Erasmus+ faaliyetlerine katılım durumu
4. Başvuru amacı ve hedefleri
5. Gidilecek kurumun uygunluğu
1. Akademik performans
2. Yabancı dil seviyesi
3. Daha önce Erasmus+ faaliyetlerine katılım durumu
4. Başvuru amacı ve hedefleri
5. Gidilecek kurumun uygunluğu
Personel hareketliliği için hibe miktarı ne kadardır?
Personel hareketliliği için hibe miktarları sözleşme dönemine göre değişebilmektedir.
- Günlük hibe: Ülkeye göre değişmektedir.
- Seyahat hibesi: Mesafeye göre değişmektedir.
Not: Hibe miktarları her yıl güncellenmektedir.
- Günlük hibe: Ülkeye göre değişmektedir.
- Seyahat hibesi: Mesafeye göre değişmektedir.
Not: Hibe miktarları her yıl güncellenmektedir.
Personel hareketliliği için başvuru süreci nasıldır?
Personel hareketliliği için başvuru süreci:
1. Başvuru formunun doldurulması
2. Gerekli belgelerin hazırlanması
3. Başvurunun değerlendirilmesi
4. Sonuçların açıklanması
5. Hibe sözleşmesinin imzalanması
6. Hareketlilik öncesi hazırlık
7. Hareketliliğin gerçekleştirilmesi
8. Raporlama ve belgelendirme
1. Başvuru formunun doldurulması
2. Gerekli belgelerin hazırlanması
3. Başvurunun değerlendirilmesi
4. Sonuçların açıklanması
5. Hibe sözleşmesinin imzalanması
6. Hareketlilik öncesi hazırlık
7. Hareketliliğin gerçekleştirilmesi
8. Raporlama ve belgelendirme
Personel hareketliliği için gerekli belgeler nelerdir?
Personel hareketliliği için gerekli belgeler:
1. Başvuru formu
2. CV
3. Yabancı dil belgesi
4. Davet mektubu
5. Hareketlilik anlaşması
6. Pasaport/ kimlik fotokopisi
7. Sigorta belgesi
8. Vize (gerekiyorsa)
1. Başvuru formu
2. CV
3. Yabancı dil belgesi
4. Davet mektubu
5. Hareketlilik anlaşması
6. Pasaport/ kimlik fotokopisi
7. Sigorta belgesi
8. Vize (gerekiyorsa)
Personel hareketliliği sonrası yapılması gerekenler nelerdir?
Personel hareketliliği sonrası yapılması gerekenler:
1. Katılım sertifikasının alınması
2. Hareketlilik raporunun hazırlanması
3. Harcama belgelerinin teslimi
4. Online raporlama sistemine bilgi girişi
5. Deneyimlerin paylaşılması
1. Katılım sertifikasının alınması
2. Hareketlilik raporunun hazırlanması
3. Harcama belgelerinin teslimi
4. Online raporlama sistemine bilgi girişi
5. Deneyimlerin paylaşılması
Erasmus Genel Bilgiler
Erasmus'a kimler katılabilir?
Yükseköğretim kurumlarında örgün eğitimde kayıtlı öğrenciler katılabilir. Açıköğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri yararlanamaz.
Erasmus için minimum akademik şartlar nelerdir?
Lisans öğrencileri için en az 2.20/4.00, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için en az 2.50/4.00 not ortalaması gerekir.
Erasmus süresi ne kadar olabilir?
Öğrenim hareketliliği için en az 2 ay, en fazla 12 ay; staj için de en az 2 ay, en fazla 12 aydır.
Erasmus'a başvuru nasıl yapılır?
Başvurular, üniversitenin www.turnaportal.ua.gov.tr aracılığıyla belirlenen tarihlerde online yapılmaktadır.
Hangi ülkelerde Erasmus yapabilirim?
Programla ilişkili ülkelerde (AB ülkeleri, Türkiye vb.) ve bazı ortak ülkelerde hareketlilik yapılabilir.
Erasmus için dil yeterliliği gerekiyor mu?
Evet, genellikle B1-B2 seviyesinde dil yeterliliği beklenir ve kurum sınav yapabilir.
Erasmus'a kaç kez katılabilirim?
Aynı öğrenim kademesinde toplam 12 ayı geçmemek şartıyla birden fazla kez katılabilirsiniz.
Erasmus hareketliliği hangi tür faaliyetleri kapsar?
Öğrenim, staj, ders verme ve eğitim alma faaliyetlerini kapsar.
Hibe ve Finansal Destek
Erasmus hibesi nasıl hesaplanır?
Gidilecek ülke ve süreye göre Avrupa Komisyonu'nun belirlediği birim maliyetlere göre hesaplanır.
Hibesiz Erasmus mümkün mü?
Evet, sıfır hibeli katılım mümkündür.Ancak kurum kararına tabidir.
Hibe ödemesi ne zaman yapılır?
Hibe genellikle iki taksitte ödenir: biri faaliyet öncesi, diğeri faaliyet sonrası.(%80’i hareketlilik öncesi, %20 si hareketlilik sonrası)
Asgari süreden erken dönersem hibe alabilir miyim?
Mücbir sebeple döndüyseniz, kalınan süre kadar hibe alabilirsiniz.
İçerme Desteği kimlere verilir?
Fiziksel/zihinsel engeli olan veya dezavantajlı koşullardaki öğrencilere verilir.
Hibe fazla ödenirse ne olur?
Fazla ödeme öğrenci tarafından iade edilir.
Dijital beceri stajları için ek hibe var mı?
Evet, bu stajlar için +5 puan ve içerme desteği verilebilir.
Vize ve Sigorta İşlemleri
Erasmus için vize gerekli mi?
Evet, gidilecek ülkeye göre vize alınmalıdır.
Vize masrafları hibeden karşılanır mı?
Genellikle hayır, ancak içerme desteği kapsamında olabilir.
Sigorta yaptırmak zorunlu mu?
Evet, sağlık, kaza ve mesuliyet sigortaları zorunludur.
Sigorta kapsamı ne olmalı?
Tüm faaliyet süresini kapsamalı ve sağlık-kaza risklerini içermelidir.
Vize başvurusu için hangi belgeler gerekir?
Kabul mektubu, hibe sözleşmesi ve pasaport gibi belgeler gerekir.
Sigorta masrafları hibeden ödenir mi?
Hayır, öğrenciye aittir ama içerme desteği talep edilebilir.
Seyahat belgeleri nasıl saklanmalı?
Pasaport, uçuş kartları vb. belgeler düzenli olarak arşivlenmelidir.
Akademik Süreçler ve Ders Denkliği
Ders denkliği nasıl sağlanır?
Öğrenim Anlaşması ile dersler belirlenir ve başarılı olunan krediler tanınır.
Dersler açılmazsa ne yapmalıyım?
Alternatif dersler seçilir, koordinatör onayıyla LA güncellenir.
Başarısız olduğum dersler ne olur?
Başarısız olunan dersler gönderen kurumda tekrar edilir.
AKTS kredisi nasıl hesaplanır?
Yıllık 60 AKTS, dönemlik 30 AKTS yüküne denk gelir.
Tez dönemi için hareketlilik yapabilir miyim?
Evet, tez dönemi de LA ile belgelenerek yapılabilir.
Ders kataloğu neden önemlidir?
Ders seçimi ve tanınırlık açısından güncel olmalıdır.
Akademik danışmanım olacak mı?
Evet, her Erasmus öğrencisine danışman atanır.
Notlarım nasıl işlenir?
Ev sahibi kurumun transkripti esas alınır ve kurumca işlenir.
Erasmus'tan Dönüş Süreci
Dönüşte hangi belgeleri vermeliyim?
Katılım sertifikası, transkript ve seyahat belgeleri sunulmalıdır.
Hibe kesintisi olur mu?
Asgari süre tamamlanmazsa hibe kesilir veya iadesi istenir.
Mücbir sebeple erken dönersek ne olur?
Belgelendirilirse kalINAN süreye göre hibe verilir.
Katılımcı raporu nedir?
Yararlanıcı Modülü'nde doldurulan çevrim içi değerlendirme formudur.
Derslerim tanınmazsa ne yaparım?
Erasmus Ofisi ve akademik danışmana başvurmalısınız.
Staj sonrası belge gerekir mi?
Evet, katılım sertifikası ve staj değerlendirme formu sunulmalıdır.
Erasmusa Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler
Erasmus'a gitmeden önce hangi belgeler hazırlanmalıdır?
Öğrenim/staj anlaşması, hibe sözleşmesi, sigorta belgeleri, kabul mektubu ve varsa vize belgeleri hazırlanmalıdır.
Gitmeden önce yapılması gereken en önemli adım nedir?
Kabul mektubunun alınması ve öğrenim/staj anlaşmasının kurumlarca imzalanması en kritik adımdır.
Erasmus'a çıkmadan önce banka hesabı açmak gerekir mi?
Evet, hibe ödemeleri için çoğu üniversite öğrenciden Euro hesap bilgisi talep eder.
Gitmeden önce dil hazırlığı yapılmalı mı?
Evet, ev sahibi kurumun dersleri veya staj dili için yeterlilik sağlanmalı, gerekiyorsa OLS sınavına girilmelidir.
Pasaport ve vize işlemlerine ne zaman başlanmalı?
Kabul mektubu alındıktan hemen sonra başlanmalıdır çünkü bazı ülkelerin vize işlemleri uzun sürebilir.
Gitmeden önce oryantasyon eğitimi zorunlu mudur?
Üniversitelerin düzenlediği Erasmus oryantasyonuna katılım genellikle zorunludur ve sürece dair bilgiler burada verilir.
Kalacak yer Erasmus'tan önce ayarlanmalı mı?
Evet, ev sahibi kurumun sunduğu yurt olanakları ya da özel konaklama çözümleri gitmeden önce araştırılmalı ve mümkünse rezervasyon yapılmalıdır.
Gitmeden önce ders eşleştirmeleri nasıl yapılır?
Kurum koordinatörünüzle birlikte, karşı kurumun ders kataloğuna göre ders eşleştirmeleri LA formuna yazılarak yapılır.
Sonuç Bulunamadı
Aramanızla eşleşen sonuç bulunamadı. Lütfen farklı anahtar kelimeler deneyin.
↑